Tycho Zoon is voorleeskampioen

Gepubliceerd op: 11 april 2024 10:53

Tycho Zoon van de Theo Thijssenschool uit Zierikzee heeft op 10 april 2024 de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Op 22 mei 2024 aanstaande gaat Tycho de provincie Zeeland vertegenwoordigen tijdens de 31ste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht.

Provinciaal voorleeskampioen word je niet zomaar. Tycho heeft het in de voorrondes moeten opnemen tegen maar liefst 96 kinderen uit de provincie. Eerst op school, daarna in de lokale en regionale finales in de bibliotheek en vervolgens tijdens de provinciale finale in de ZB. De jury zei over Tycho: “Jouw introductie maakte ons nieuwsgierig naar het boek. Je leestempo was heel goed en je keek de zaal in om het publiek mee te nemen in het verhaal.” Tycho las voor uit ‘De tunnels’ van Dave Eggers.

Suzan Car van ZB Bibliotheek van Zeeland die de provinciale finale organiseerde, hoopt net als Tycho dat híj op 22 mei tot nieuwe Nationale Voorleeskampioen wordt gekroond. Als de beker naar Zeeland komt is dat een hele eer: de provincie levert de beste voorlezer van Nederland die ook nog een jaar lang kinderdirecteur wordt van het Kinderboekenmuseum. De afgelopen twee jaar hebben de kandidaten uit Zeeland de landelijke titel gewonnen, Guus Janse en Danischa Bah.

Gelijktijdig vond de provinciale finale van de Pabo Voorleeswedstrijd plaats. Drie kandidaten hebben gestreden om een plek in de landelijke finale. Manon Arkesteijn is de Zeeuwse Pabo voorleeskampioen geworden en las voor uit ‘Hoe fel de zon ook scheen’ van Arend van Dam. Zij gaat het op woensdagavond 5 juni in Theater Kikker in Utrecht opnemen tegen de voorleeskampioenen uit de elf overige provincies tijdens de landelijke finale.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken.