Leesgroepen

Het doel van een leesgroep of een leesclub is het bevorderen van samen lezen en praten over bijvoorbeeld Nederlandse literatuur of geschiedenis. In een leesgroep/-club lees je meer, en ontmoet je gelijkgestemden!

Mooie boeken lezen, inspirerende gesprekken voeren en nieuwe contacten leggen?

Senia, de landelijke organisatie van leesclubs, organiseert deze leesgroepen in de Bibliotheek.

Hieronder een aantal punten uit de werkwijze van Senia. 

  • Senia stelt voor elk programma een literatuurlijst samen. Die is er voor literatuur, filosofie, geschiedenis, etc. Er is ook een muziek-lijst, waaruit muziek-luisterclubs kiezen.
  • Daaruit maken de Senia-groepen elk jaar een keuze van 7 boeken of muziekstukken.
  • De deelnemers ontvangen bij elk boek een leeswijzer/luisterwijzer, die door deskundigen gemaakt is, specifiek voor dát betreffende boek, of voor dat muziekstuk. De leeswijzers worden gedrukt en toegestuurd aan iedere deelnemer persoonlijk.
  • Ze komen om de 5 à 6 weken bij elkaar. De meeste groepen overdag, maar een groeiend aantal ook 's avonds.
  • De boeken die je leest met de leesclub worden niet door Senia geleverd, hier zorgt jezelf voor. Er zijn, naast een nieuw exemplaar kopen bij de boekhandel, verschillende mogelijkheden om aan de boeken te komen: lokale bibliotheken bieden faciliteiten aan aan leesclubs, waardoor er bijvoorbeeld meer exemplaren van één boek beschikbaar zijn. Onderling lenen kan ook, als je met elkaar een boek aanschaft en het vervolgens laat rouleren.
  • Je hoeft niet te wachten tot het nieuwe seizoen. Als er in een groep plaatsen vrij zijn, kun je in de loop van het seizoen insteken. 
  • Een abonnement voor een seizoen kost € 38,00. Als je halverwege het seizoen insteekt, betaal je tot aan de zomer een bedrag naar rato.

Meer informatie over de werkwijze en aanmelden is te vinden op www.senia.nl.

Wanneer en waar er een leesgroep start, wordt aangegeven op diverse kanalen.

Terug naar lees- en studiekringen

Ga naar onze agenda