Beter leesonderwijs en fijne plek voor lezen en leren jongeren

Gepubliceerd op: 26 oktober 2023 15:04

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Schouwen-Duiveland zijn blij met de besteding van een subsidie (gefinancierd vanuit de middelen van het Nationaal Programma Onderwijs) aan een samenwerkingsproject tussen de Stichting Bibliotheek Oosterschelde en het Pieter Zeeman Lyceum. Eén van de doelen van het project is een positieve impuls geven aan het leesplezier van de leerlingen van Pieter Zeeman, zowel op school als in de Bibliotheek in Zierikzee.

Wat is er gedaan?
De Bibliotheek in Zierikzee en het Pieter Zeeman Lyceum hebben al veel initiatieven succesvol opgestart en uitgevoerd; Er is in de Bibliotheek een jongerencorner gemaakt. Hier kunnen jongeren vanaf 12 jaar voortaan hun huiswerk maken, lezen of relaxen. Daarnaast heeft Bibliotheek Oosterschelde 2 leesconsulenten in dienst. Zij hebben zich gespecialiseerd in het samenwerken met de jongeren uit het voortgezet onderwijs. Ze zijn onder andere verbonden aan het Pieter Zeeman Lyceum. De leesconsulenten beheren het account ‘Boekenbazen’ op Instagram, met als doel op een inspirerende en aansprekende manier boekentips te geven aan jongeren. De nadruk ligt op leerlingen van het VMBO. Het account heeft al 1058 volgers (september 2023).

Samenwerking
Wethouder Paula Schot (Onderwijs): “De gemeente vindt het belangrijk dat jongeren voldoende lezen. De samenwerking tussen de Bibliotheek en het Pieter Zeeman Lyceum heeft er toe geleid dat leerlingen en docenten zich welkom voelen in de Bibliotheek. Vandaar dat de gemeente dit project ook van harte ondersteunt.”