Algemene informatie

Stichting Bibliotheek Oosterschelde is op 31 december 2006 ontstaan uit het samengaan van zes afzonderlijke stichtingen. De organisatie telt 30 vestigingen in de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland en Tholen.
Missie
De openbare Bibliotheek helpt mensen om zich te ontwikkelen, mee te kunnen doen in de maatschappij en zich verbonden te voelen met hun omgeving.
Doelstelling

De Bibliotheek Oosterschelde (BO) verzorgt het openbare Bibliotheekwerk voor meer dan 150.000 inwoners van de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland en Tholen. In de Bibliotheek Oosterschelde leveren meer dan 60 medewerkers en 150 vrijwilligers in meer dan 30 locaties dagelijks hun bijdrage aan de dienstverlening van ruim 34.000 klanten. In de dienstverlening staan educatie, informatie en cultuur centraal.
Deze beleidsvisie is ontwikkeld op basis van gesprekken met beleidsambtenaren Cultuur van de verschillende gemeentes, personeelsleden en de leden van de Raad van Toezicht van de bibliotheek. Hoe de bibliotheek haar rol ziet in de samenleving en wat de koers wordt voor de periode 2017 – 2020 is samengevat in deze beleidsvisie.
De Bibliotheek verrijkt en verbindt 2017 - 2020.
De bibliotheek is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 22062947. Het btw nr. is NL 8173.66.532.B01. De bibliotheek is een basisvoorziening die zich al lang niet meer uitsluitend bezighoudt met het uitlenen van boeken en andere materialen maar zich ook steeds meer, zowel schriftelijk als in digitale vorm, ontwikkelt als een spin in het informatienetwerk. Een organisatie die veelal wordt benut door en samenwerkt met het onderwijs, belangenverenigingen van ouderen en andere instellingen en organisaties. En een voorziening die meer en meer ook een culturele rol vervult door het organiseren van activiteiten zoals lezingen en exposities.
De Raad van Toezicht
De leden van de Raad van Toezicht van de Bibliotheek Oosterschelde zijn:
- Mw. F.S. Alting-Landa, voorzitter
- Dhr. A.W. Wissekerke, vice-voorzitter
- Mw. M.A.E. Velthuis
- Dhr. J.J. Willemstein
- Dhr. R. van der Wel
- Mw. M. Soochit
- Mw. K. Meijer
Beloningsbeleid
De stichting werkt conform de richtlijnen van de Governance Code Cultuur. Het salaris van de directeur/bestuurder is gerelateerd aan de CAO Openbare Bibliotheken. De leden van de Raad van Toezicht ontvangen een kostenvergoeding. Er heeft een toetsing door de accountant plaatsgevonden conform de Wet Normering Topinkomens (WNT), waarmee is vastgesteld dat de beloning van de directeur bestuurder en de onkostenvergoeding van de leden van de Raad van Toezicht passen binnen de van toepassing zijnde regelgeving voor het algemene WNT-maximum.
Samen voor een geletterd Zeeland!
Het voorkomen en bestrijden van laaggeletterdheid is een belang voor iedereen in Nederland. Openbare bibliotheken zijn vanuit hun wettelijke opdracht belangrijke partners in het voorkomen en bestrijden van achterstanden op het gebied van taal en digitale vaardigheden. In het manifest ‘Samen voor een geletterd Zeeland’ schetsen de gezamenlijke Zeeuwse Bibliotheken een beeld van de manier waarop zij invulling geven aan hun brede maatschappelijk- educatieve functie in de (lokale) samenleving.
Manifest 'Samen voor een geletterd Zeeland'
Certificering

De Bibliotheek Oosterschelde is in het bezit van het landelijke Bibliotheekcertificaat. Dat houdt in dat de bibliotheken voldoen aan de gewenste branche eisen op het gebied van beleid, management, collectie, communicatie, tevredenheid van klanten etc. De toetsing aan voorgeschreven kwaliteiten wordt uitgevoerd door de landelijke Stichting Certificering Openbare bibliotheken.
De Bibliotheek Oosterschelde is blij met het certificaat omdat het een erkenning is voor de dienstverlening van de organisatie. Zie ook http://www.certificeringob.nl/.
In de praktijk betekent het voor u als klant van de bibliotheek dat u ervan kunt uitgaan dat er veel zorg en aandacht besteed wordt aan onderdelen als:
- goed beheer van de collectie
- de tevredenheid van u als klant
- de interne organisatie
- de opleiding van onze medewerkers
- innovatief beleid
- bereikbaarheid
- samenwerking met partners
- afspraken met de gemeente
- en nog vele andere punten
Jaarverslagen

Bekijk onze jaarverslagen met financiële verantwoording en activiteitenoverzicht.
ANBI

Stichting Bibliotheek Oosterschelde heeft de erkende ANBI- en CI-status, waarmee het officieel wordt aangemerkt als een goed doel, een Algemeen Nut Beogende Instelling. Dit houdt in:
- Dat u als donateur fiscaal gunstig kunt geven: u kunt uw gift van de inkomstenbelasting aftrekken.
- Dat Stichting Bibliotheek Oosterschelde geen schenkbelasting hoeft te betalen over uw gift, en geen erfbelasting over ontvangen erfenissen.
- Ook voor bedrijven geldt er een giftenaftrek in de vennootschapsbelasting.
Donateur

Belangrijk is ook dat de nieuwe Nederlandse Geefwet tijdelijk een extra voordeel oplevert voor Stichting Bibliotheek Oosterschelde en u als donateur. Het Ministerie van Financiën wil hiermee de giften van particulieren en bedrijven aan cultuur stimuleren. Het is daarom mogelijk een extra bedrag af te trekken van de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Lees meer hierover in de brochure van de Nederlandse Rijksoverheid: Cultuur Daar Geef Je Om.
Overweegt u ons te steunen? Neem dan contact met ons op.