Aanbod primair onderwijs

De Nationale Voorleeswedstrijd 2020/2021

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen uit groep 7/8. Bekijk via onderstaande button de ingezonden voorleesfilmpjes. Ook vind je er informatie over de diverse voorrondes en de winnaars.

Informatie en aanmelden

Educatief abonnement

Bibliotheek Oosterschelde heeft speciaal voor het primair onderwijs een abonnement ontwikkeld. De 8 voordelen van het educatief abonnement op een rij:  

 1. Gratis groepspas per klas waarmee je boetevrij kunt lenen
 2. Gratis Prentenboek van het jaar met vingerpoppetje 
 3. Gratis toegang tot elk Kenniscafé voor leerkrachten
 4. Korting van € 35,- op cursus Open Boek
 5. Toegang tot de Academie-training van De schoolschrijver
 6. Gratis groepsbezoek aan de Bibliotheek voor groep 3 en groep 7
 7. Digitale nieuwsbrieven speciaal voor ouders
 8. Digitale nieuwsbrieven speciaal voor leerkrachten

Kosten per jaar bedragen € 1,30 per leerling.
De teldatum van het aantal leerlingen is 1 oktober van het lopend jaar. Facturering vindt plaats in maart 2021.

De genoemde voordelen worden verderop op deze pagina uitgelegd.

Interesse in ons Educatief abonnement?

Stuur ons een bericht

De onderdelen van het Educatief abonnement:

1. Groepspas per groep

Met een groepspas kun je alle materialen van de jeugdafdeling van de Bibliotheek lenen. Dit kunnen boeken, luister¬boeken, dvd’s e.d. zijn. Mogelijkheden:

 • 30 boeken per keer
 • uitleentermijn van 6 weken + 6 weken verlengen
 • een schooljaar lang geen boete
 • zelf boeken uitzoeken
 • reserveren (gratis) en lenen bij elke Bibliotheek en Bibliobus in Zeeland

2. Gratis prentenboek

In januari 2021 draait het allemaal om babyvogel Coco, uit ‘Coco kan het!‘ van Loes Riphagen. Je krijgt het prentenboek (van het jaar) mét vingerpopje cadeau inclusief inspirerende tips om van de Nationale Voorleesdagen een feestje te maken!
 

3. Kenniscafé

Ben je op zoek naar inspiratie en nieuwe ideeën rondom leesplezier en digitale geletterdheid? Wil je werken aan een breed netwerk met interessante collega’s uit het onderwijs en Bibliotheek? Kom dan naar één van onze inspirerende Kenniscafés!

4. Cursus Open Boek

Dé aanjager van leesbevordering binnen school worden? Volg dan de cursus Open Boek, dé opleiding tot leescoördinator. Een leerkracht die de vier bijeenkomsten volgt, wordt gecertificeerd leescoördinator en schrijft o.a. een leesplan voor de eigen school.  Bij een educatief abonnement kost de cursus €295.- i.p.v. € 330.-

5. De Schoolschrijver

Wil jij jouw leerlingen leren schrijven en lezen vanuit inspiratie en motivatie? In deze trainingen laten Schoolschrijvers Li Lefébure of Marlies Verhelst je ervaren hoe je van leerlingen enthousiaste schrijvers en nieuwsgierige lezers maakt. Ga geïnspireerd de Kinderboekenweek in!

6.Groepsbezoek Bibliotheek

Waarom is het zo belangrijk en leuk om met je groep een bezoek aan de bieb te brengen?

 • kinderen weten de weg te vinden naar een bieb in de buurt;
 • vul je schoolcollectie gratis aan;
 • de leerlingen worden wegwijs in hun eigen bieb;
 • groep 3 en groep 7*worden enthousiast ontvangen voor een programma in de bieb.

* Heb je een leesconsulent op school? Neem dan met haar contact op voor de mogelijkheden.
 

7.+8.Digitale nieuwsbrieven

In de digitale nieuwsbrief voor ouders is er aandacht voor het lezen thuis en worden interessante (boeken)tips en informatie over mediagebruik gegeven.
Met de nieuwsbrief voor het onderwijs worden leerkrachten geïnformeerd over trends en ontwikkelingen op het gebied van leesbevordering, leesmotivatie en mediawijsheid. Vol praktische tips om direct mee aan de slag te gaan!

De Bibliotheek op school

De Bibliotheek op school is een aanpak die zich richt op het optimaliseren van de samenwerking tussen scholen en Bibliotheken. Centrale elementen daarbinnen zijn: het versterken van de leesomgeving op school, het aantonen van de effectiviteit van de aanpak en het vergroten van de deskundigheid van leerkrachten (school) en leesconsulenten (Bibliotheek) op het gebied van
leesbevordering en informatievaardigheden.

De Mediacoach bij jou op school

Mediawijs aan de slag, ook bij jou op school!
De Mediacoach van de Bibliotheek is er voor leerkrachten, pedagogisch medewerkers, leerlingen en ouders. Maak een keuze uit dit extra aanbod of vraag naar de mogelijkheden voor jouw school of kinderopvanglocatie.

De Onderwijsbibliotheekdienst (OBD)

Voor een vast bedrag per schooljaar kun je naar keuze collecties lenen uit het gevarieerde productenaanbod als actuele aanvulling op de schoolcollectie, waarmee je heel gemakkelijk en doelgericht een extra impuls geeft aan het leesplezier en de leesmotivatie van de leerlingen.

V@school

V@school is een compleet catalogus – en uitleensysteem voor het beheer van de schoolbibliotheek in het Primair Onderwijs.

Meer informatie

Monitor

Monitor de Bibliotheek op school bestaat uit digitale vragenlijsten voor leesconsulenten, leerkrachten en leerlingen. De resultaten vormen de basis voor gezamenlijke beslissingen van de school en de bibliotheek over aanpassingen in beleid en activiteiten op het gebied van (vrij)lezen. 

Bouwstenen

Deze bouwstenen zorgen voor een prettige 'plan-do-check-act' methode. We gaan graag met jou aan de slag om tot betere resultaten te komen!

de Bibliotheek op School

"Met 15 minuten vrij lezen per dag kan een kind 1.000 nieuwe woorden per jaar leren. Leerkrachten van scholen die meedoen met de Bibliotheek op school, zijn betere leesbevorderaars dan gemiddeld. Beginnen ouders al vroeg met voorlezen, dan vinden hun kinderen lezen leuker én worden ze er beter in. Bij jongens is dit effect nog groter."

Meer weten?

Neem contact op met de afdeling jeugdeducatie van Bibliotheek Oosterschelde via email.