Extra subsidie toegekend voor leesoffensief voortgezet onderwijs

Gepubliceerd op: 15 maart 2021 14:00

Bibliotheek Oosterschelde krijgt extra subsidie vanuit de Koninklijke Bibliotheek om jongeren meer aan het lezen te krijgen. Hierbij gaat het om jongeren van 12 tot 18 jaar en leerlingen in het VMBO in de gemeenten Goes en Schouwen-Duiveland. Er is een extra bedrag voor aanschaf van collectie die de doelgroep aanspreekt en er worden wekelijks ‘VIP’-dagen georganiseerd in deze twee vestigingen. Ook zullen er groepen ‘Biebfluencers’ gevormd worden waarbij jongeren zelf aangeven wat ze graag in de Bibliotheek geprogrammeerd willen zien.

Met de extra subsidie zorgt de Bibliotheek voor een aantrekkelijke Boekenbazencollectie, een community met VMBO-scholieren en een planning gericht op jongeren. Daarnaast hopen we zo de band tussen de Bibliotheek, voortgezet onderwijs en verschillende culturele partners te optimaliseren.

Voor de jongeren is het Instagramaccount @Boekenbazen ontwikkeld. Hier vinden zij regelmatig boekentips van twee leesconsulenten. Om de jongeren ook buiten Instagram te inspireren, krijgen de bibliotheken in Goes en Zierikzee een speciale kast met boekentips van de ‘Boekenbazen’. Zo vinden ze gemakkelijk de getipte titels terug. Ook zal er een uitbreiding van de collectie komen met Young adult en C-boeken.

Bibliotheek Zierikzee is een aantal maanden geleden gestart met ‘VIP Friday’, waarbij de focus ligt op jongeren van het voortgezet onderwijs. Hier kunnen zij langskomen voor persoonlijk leesadvies of eventuele problemen met hun Bibliotheekpas. Nadat deze aanpak succesvol is gebleken in Zierikzee, willen we dit ook in Goes gaan introduceren. Zo willen we dat jongeren meer plezier in lezen krijgen!

Mocht je vragen hebben, dan kun je contact opnemen met educatie@bibliotheekoosterschelde.nl.