Lezen met een leesbeperking

Gepubliceerd op: 7 juli 2017 13:30

45.000 Gesproken boeken in de Bibliotheek voor leden met leesbeperking. Meer dan een miljoen Nederlanders hebben een leesbeperking. Zo telt ons land ruim 600.000 dyslectici en ongeveer 300.000 slechtzienden. De verwachting is dat het aantal de komende vijf jaar met 20% toeneemt. Dit komt door de dubbele vergrijzing en omdat bij steeds meer mensen de diagnose dyslexie wordt gesteld. Om te zorgen dat zij ook kunnen genieten van een goed boek heeft de Bibliotheek iets nieuws: Passend Lezen; 45.000 gesproken boeken, exclusief voor leden met een leesbeperking. Want een goed verhaal zit tussen je oren.

Van streekroman tot jeugdboek, van Kruistocht in spijkerbroek tot Het diner. Door de collectie van 45.000 gesproken boeken aan te bieden via www.bibliotheek.nl/passendlezen zorgt de Bibliotheek dat steeds meer mensen met een leesbeperking toegang krijgen tot passende leesvormen. De gesproken boeken zijn afkomstig uit de collectie van Bibliotheekservice Passend Lezen, de bibliotheekvoorziening voor mensen met een leesbeperking.

Eenvoudig op computer of tablet
Gebruikmaken van gesproken boeken is heel eenvoudig en valt binnen het lidmaatschap van de Bibliotheek. Leden kunnen met hun lidmaatschapsgegevens een webaccount aanmaken. Hiermee hebben zij direct toegang tot de collectie gesproken boeken. De gesproken boeken zijn te beluisteren via een computer of tablet. Een internetverbinding is daarvoor wel vereist.

Een gesproken boek uitproberen?
In de Bibliotheek Goes is een audiozuil geïnstalleerd waar bezoekers een gesproken boek kunnen beluisteren. Ook zijn er leeshulpmiddelen aanwezig zoals leeslinialen en leesloepen.

Meer informatie
In het filmpje op www.bibliotheek.nl/passendlezen wordt stap voor stap uitgelegd hoe het werkt. Meer informatie