Eén jaar Taal(huis)netwerk Oosterschelde

Gepubliceerd op: 15 december 2017 12:59

Na één jaar Taalhuis(netwerk) pilot Goes breidde het Taalhuis(netwerk) Oosterschelde zich uit met een Taalhuis(netwerk) op Schouwen-Duiveland. De eerste stappen worden gezet naar een verbinding met het Taalhuis(netwerk) in de gemeenten Reimerswaal en Borsele. Ook in Tholen komt in het voorjaar 2018 een Taalhuis(netwerk).

In de periode november 2016 – oktober 2017 mochten onze getrainde taalhuisvrijwilligers bij het taalloket in Goes 132 actieve taalvragers verwelkomen en vanaf september 2017 ongeveer 30 in Zierikzee. Met 50 getrainde taalvrijwilligers en onderstaande partnerorganisaties werden taalvragers geplaatst in een voor hen persoonlijk passend taalaanbod.
Zo konden taalvragers terecht voor:

• Informele taallessen voor migranten (SMWO)
  • Taalmaatjes voor autochtone taalvragers (Bibliotheek)
  • Taalmaatjes voor migranten (Gilde de Bevelanden en Vluchtelingenwerk)
  • Formele taallessen (Scalda)
  • NT2 lessen (individueel of in groepsverband, Mondo)
  • Wekelijks Taalcafé in het fysieke Taalhuis (SMWO i.s.m. Bibliotheek)
  • Tweewekelijks Taalcafé in het fysieke Taalhuis Zierikzee (SMWO i.s.m. Bibliotheek)
  • Leesgroep laaggeletterden in het Taalhuis Goes (Bibliotheek)
  • Wekelijkse taallessen voor laagtaalvaardige ouders m.b.v. vrijwilligers op 3 basisscholen in Heinkenszand, Rilland en Zierikzee (Bibliotheek/Scalda).
  • Tweewekelijkse informele taallessen voor migranten (Bibliotheek Zierikzee)
  • Informele lessen NT1 voor mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel) (door Gors)
  • Digitale cursussen Klik en Tik en werken met de E-overheid (gratis in groepsverband, Bibliotheek)
  • Cursussen basisvaardigheden (individueel, Stichting Digisteun)
  • Sollicitatietraining voor laaggeletterden (Bibliotheek).

Signalering laaggeletterdheid

Als laaggeletterdheid wordt gesignaleerd, dan wordt er doorverwezen naar het Taalhuis. De volgende partijen hebben zich vastgelegd om een rol te spelen in de herkenning en doorverwijzing:

 SMWO Goes/Schouwen-Duiveland
 UWV
 Leger des Heils
 WIZ (GR de Bevelanden)
 Reumafonds
 Leerwerkloket Zeeland
 GGD/JGZ (voorjaar 2018 training van 85 jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen)
 Stichting Digisteun
 Contacten met ADRZ-ziekenhuis
 Asito schoonmaak Goes
 Zuidhoek SW-bedrijf Zierikzee

Samen staan we sterker waarbij blijkt dat 'slim samenwerken loont'. Voor 2018 staat een verdere uitbreiding van het netwerk op het programma. Samen met UWV leerwerkloketten en partners wordt op 31 januari een conferentie voor werkgevers 'Rendement met taal' georganiseerd, start in januari een (digi)taalgroep en werken we samen om zoveel mogelijk taalvragers te bereiken.