De Zeeuwse Bibliotheken helpen volwassenen met verbeteren taalvaardigheid

Gepubliceerd op: 8 september 2017 11:51

Inwoners van Zeeland die moeite hebben met lezen en schrijven, kunnen een flinke steun in de rug krijgen van de Zeeuwse Bibliotheken. Zij bieden onder meer hulp in de vorm van Taalcafés, Taalhuizen en een Taalpunt.

In heel Nederland kunnen zo'n 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder dit soort hulp goed gebruiken. Ook in Zeeland is hier behoefte aan. Daarom is iedereen die het lastig vindt om bijvoorbeeld een brief te lezen, een boodschappenlijst te maken of de (klein)kinderen voor te lezen, welkom in de Bibliotheek voor het verbeteren van de taalvaardigheid.

Taalcafés

Voor eenieder die zijn of haar spreekvaardigheid van de Nederlandse taal wil oefenen is er het Taalcafé. Je oefent hier op ontspannen wijze de Nederlandse taal met andere deelnemers. Het is gratis en je hoeft je niet aan te melden. Er zijn Taalcafés in Goes, Middelburg, Terneuzen, Vlissingen en Zierikzee.

Taalhuizen

Het Taalhuis is voor iedereen die moeite heeft met lezen, spreken of schrijven in het Nederlands. Voor zowel mensen die Nederlands als moedertaal hebben als inwoners waarvan Nederlands niet de moedertaal is. Ook voor het ontwikkelen van digitale vaardigheden, zoals omgaan met computers en internet kunnen geïnteresseerden in het Taalhuis terecht. De Taalhuizen werven taalvrijwilligers voor diverse
organisaties en de taalvrijwilligers kunnen er adviezen en geschikte materialen krijgen. In de regio Oosterschelde zijn er Taalhuizen in Goes en Zierikzee. Taalhuis Walcheren heeft loketten in Middelburg en Vlissingen.

Lezen met een leesbeperking

Om te zorgen dat iedereen kan genieten van een goed boek heeft de Bibliotheek ‘Passend Lezen’; 45.000 gesproken boeken, exclusief voor leden met een leesbeperking.

Zelf aan het werk in de Bibliotheek

Wie liever zelfstandig aan de slag wil met het verbeteren van zijn of haar taal-, reken- of digitale vaardigheden, kan daarvoor ook
terecht in de Bibliotheek. Dat kan met boeken of computers met online oefenmaterialen van de Bibliotheek, of via wifi met een eigen smartphone of tablet. De Bibliotheek heeft allerlei korte cursussen om te oefenen met lezen en schrijven. Veel dienstverlening is gratis, ook voor wie geen lid is van de Bibliotheek.