Let op: Wij werken met aangepaste openingstijden. Het dragen van een mondkapje en 1,5 meter afstand houden zijn verplicht.

Bibliotheek Goes: ontmoetingsplek voor alle Goesenaars

Blog mei: 2021 is het jaar dat de Bibliotheek in Goes eindelijk gaat verhuizen van het pand aan de Oostwal naar de nieuwe locatie aan het Kolveniershof in het centrum. Hierbij gaan we van de eerste verdieping naar een mooie locatie op de begane grond naast theater De Mythe. Met de verhuizing willen we meer worden dan een plek om boeken te lenen.

Derde plek

Bibliotheek Goes streeft er dus naar een ‘derde plek’ worden voor de inwoners van Goes. Wat houdt dat in? Naast je huis, de eerste plek, en je werk of school, de tweede plek, bestaat er een derde plek. Deze ‘Third Place’ is een openbare plek waar het prettig is om te verblijven naast je huis, werkplek of school. Het is een plek die toegankelijk, vertrouwd, veilig en dichtbij is, waar mensen zichzelf kunnen zijn en op een informele manier anderen kunnen ontmoeten. Voorbeelden zijn een park, museum, theater, koffiebar of een bibliotheek. Het zijn de plekken waar je vrienden ontmoet of vreemden ‘bekijkt’. Waar je wat drinkt of eet omdat het moet of omdat het kan. Waar je uitgaat of waar je graag bent omdat het er fijn is.

Een bibliotheek is een openbare plek waar iedereen welkom is, maar niet iedere bibliotheek is een derde plek. Wanneer een bibliotheek een derde plek wil worden, zal ze de invulling van haar programma, samen met de gemeenschap vormgeven. De programmering verandert van aanbod-gericht naar vraag-gericht. In Bibliotheek Goes als derde plek sta jij als bezoeker centraal!

Derde plek

Foto: Bibliotheek Deichman Stovner in Oslo (Noorwegen)

Uitnodigend interieur

Dat Bibliotheek Goes een plek wilt zijn waar mensen zich thuis voelen, blijkt uit het nieuwe interieur, ontwikkeld door aatvos bv. en gerealiseerd door aannemer Stonepark. Naast de boekenkasten met onze uitgebreide collectie kun je hier terecht voor nog veel meer. Zo worden er leestafels, ‘huiskamers’, cocoons, een koffiebar, een terras en een werkbar gerealiseerd.

Binnen het ontwerp is rekening gehouden met verschillende activiteiten binnen de Bibliotheek. Daarvoor komen er een cursusruimte, loket, podium en werkplaats. Niet alleen zal de Bibliotheek zelf activiteiten organiseren, maar ook worden inwoners en partners van de Bibliotheek uitgenodigd om actief aan de programmering deel te nemen.
 

Planning

Momenteel zijn we volop bezig met alle voorbereidingen voor de bouw en we hopen spoedig de aftrap voor de werkzaamheden te kunnen geven. Op de planning staat in ieder geval om in augustus 2021 te verhuizen zodat we in september alle bezoekers kunnen ontvangen in de vernieuwde Bibliotheek. Wil je graag op de hoogte blijven? Houd dan dit blog en onze social media in de gaten.
 

Boekentip

Aat Vos is creative director van aatvos bv, het team achter het nieuwe Bibliotheekinterieur. Het bureau is gespecialiseerd in de ontwikkeling van derde plekken en werkt voor zowel Nederlandse opdrachtgevers als op internationaal niveau, van de bekroonde jeugdbibliotheek Deichman Biblo Tøyen in Oslo tot de Bijlmerplein Bibliotheek van OBA in Amsterdam. Meer informatie over third places? Bekijk hier het boek van Aat Vos, 3RD4ALL – ‘How to create a relevant public space’ (2017).
 

Foto: Artist impression van het nieuwe interieur van Bibliotheek Goes: aatvos bv