Voortgezet onderwijs

Educatie

Lezen is van levensbelang

Met het programma de Bibliotheek op school voortgezet onderwijs, kun je inzetten op leesbevordering en taalstimulering. Door structurele samenwerking tussen vo-scholen en de openbare Bibliotheek komt er in de dagelijkse wereld van jongeren aandacht voor lezen. Leesplezier staat hierbij centraal.


Op zoek naar een goed boek?

Volg dan Boekenbazen op Instagram! De wekelijkse boekentips kunnen het jou (12 - 18 jaar) wat makkelijker maken om een boek te vinden dat je écht aanspreekt. Thrillers, dunne boeken, chicklits, heftige verhalen; we posten het allemaal. Zit er niks voor je tussen? Stuur ons dan een DM, dan kunnen we je vast helpen!

Naar Instagram

De Bibliotheek op school (dBos):

De Bibliotheek op school is een aanpak die zich richt op het optimaliseren van de samenwerking tussen scholen en Bibliotheken. Centrale elementen daarbinnen zijn: het versterken van de leesomgeving op school, het aantonen van de effectiviteit van de aanpak en het vergroten van de deskundigheid van leerkrachten (school) en leesconsulenten (Bibliotheek) op het gebied van leesbevordering en informatievaardigheden.

"Met 15 minuten vrij lezen per dag kan een kind 1.000 nieuwe woorden per jaar leren. Leerkrachten van scholen die meedoen met de Bibliotheek op school, zijn betere leesbevorderaars dan gemiddeld. Beginnen ouders al vroeg met voorlezen, dan vinden hun kinderen lezen leuker én worden ze er beter in. Bij jongens is dit effect nog groter."

Interesse in dBos?


Samenwerkingsvormen met de Bibliotheek:

Monitor

Een school die deelneemt aan de Monitor de Bibliotheek op school (Monitor dBos) wil doelgericht samenwerken met de Bibliotheek om de taalontwikkeling en de informatievaardigheden van de leerlingen te stimuleren.

Lees meer

Bouwstenen

Deze bouwstenen zorgen voor een prettige 'plan-do-check-act' methode. We gaan graag met jou aan de slag om tot betere resultaten te komen!

Lees meer

Jongeren pagina's

Op deze pagina's vind je tips voor e-books en luisterboeken, lezen voor je lijst, oefenen voor je theorie-examen, boeken voor dyslexie en informatie voor je werkstuk of spreekbeurt.

Lees meer

Digitale bronnen

Bekijk hier welke handige bronnen je allemaal online kunt gebruiken via de Bibliotheek, maar ook vanuit huis. Inloggen doe je met je pasnummer en wachtwoord van je bibliotheekabonnement. 

Lees meer

Abonnement Onderwijsbibliotheekdienst

Onderwijsinstellingen kunnen gebruik maken van collecties van de Onderwijsbibliotheekdienst (OBD) als aanvulling op het eigen boekenbezit. Leen bijvoorbeeld een thema-collectie.

Lees meer