Passend Lezen

Als gewoon lezen niet meer gaat.

Kun je de kleine lettertjes niet meer lezen? Of lukt het lezen niet meer door een visuele beperking of leeshandicap? Dan kan het Loket Passend Lezen voor jou van grote betekenis zijn. Bij het Loket kun je onder andere terecht voor:

Al deze materialen zijn geschikt voor blinden, slechtzienden en dyslectici maar ook voor mensen met reuma of afasie. Ook voor mensen voor wie ‘gewoon’ lezen te vermoeiend is zijn er hulpmiddelen beschikbaar.

De bibliotheken zijn de intermediairs tussen jou en de landelijke organisatie 'Passend Lezen'. Alle aanwezige boeken, tijdschriften, documenten, plattegronden etc. worden in de gewenste leesvorm, per post of via internet vanaf het loket naar jou verzonden. Voor instellingen, scholen of andere geïnteresseerde organisaties is een instructiekoffer met een toon- en demonstratiecollectie te leen. Op aanvraag komt een bibliotheekmedewerker én een ervaringsdeskundige op locatie om advies te geven over deze materialen.

Wat heeft de bibliotheek te bieden?

  • Grootletterboeken: Boeken waarbij de letters bijna twee keer zo groot zijn als in 'gewone' boeken.
  • Luisterboeken: Gesproken versie van een boek op een compact disc. Te beluisteren op een cd-speler en/of een daisy-speler.

Leeshulpmiddelen in de Bibliotheek Goes aanwezig:

  • Leesloepen
  • PC-vergrotingsscherm
  • Daisy-speler en daisy-rom
Leeshulpmiddelen in de Bibliotheek Zierikzee aanwezig:
  • Leeslinealen
  • Ipad met specifieke informatie voor mensen met een leesbeperking
  • Daisy-speler

Daisy-rom en daisy-speler

Een daisy-speler is een afspeelapparaat met grote bedieningsknoppen voor het afspelen van een daisy-rom. Dit is een gesproken versie van een boek in de vorm van een cd. Een daisy-rom kan langzamer of sneller worden afgespeeld. Verder kan men bladeren om te zoeken naar pagina’s, net als bij een boek. 

Lenen van een daisy-speler

Bibliotheek Oosterschelde heeft enkele daisy-spelers beschikbaar voor de uitleen. Informeer in je bibliotheekvestiging naar de mogelijkheid om er één uit te proberen.

Je vindt een ‘Passend Lezen informatiepunt’ in de vestiging Goes aan de Oostwal 34.