Nederland Leest

Het jaarlijkse cadeau voor leden én bezoekers

Heel Nederland leest tijdens de campagne 'Nederland Leest' hetzelfde boek; Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer. De Bibliotheek Oosterschelde geeft zijn leden én bezoekers dit boek cadeau. In het boek vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie dat zich afspeelt in de jaren vijftig en zestig. Met hun familiegeschiedenis ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw.

Nederland Leest is een campagne van stichting CPNB ter bevordering van het lezen van boeken met ieder jaar een ander thema. Dit jaar is het thema van Nederland Leest Kleine geschiedenis, grote verhalen.

Het boek is t/m 14 december verkrijgbaar (zolang de voorraad strekt) in alle vestigingen van de Bibliotheek Oosterschelde m.u.v. de leespunten. Volwassen leners kunnen het boekje bij de leespunten wel aanvragen.

Tips van de redactie

Je persoonlijke geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed leest en je verdiept in het verleden, is er altijd een groot verhaal te vinden.

Met behulp van Delpher kan je zoeken in een gigantisch krantenarchief met ruim 13 miljoen krantenpagina’s.


In gesprek over boeken

Alfred Birney, Hans Goedkoop en Susan Smit zetten zich dit najaar in voor de campagne Nederland Leest. Ze gaan het gesprek aan over boeken, het thema Kleine geschiedenis, grote verhalen en het bijbehorende geschenkboek. 
Meer geïnteresseerd in e-books? Kijk dan onderaan deze pagina.

  • Hans Goedkoop

  • Alfred Birney

  • Susan Smit

Nederland Leest Junior

Dwars door de storm

In 1953 gaat de Molukse Jacob met zijn familie in Groningen wonen. Hij leert op school Tjakkie kennen en ze worden vrienden. Beiden hebben een droom waar hun ouders niet achter staan. Vanaf ca. 10 jaar.

Bekijk dit boek

E-books en luisterboeken lenen

Ben je lid van de Bibliotheek? Dan mag je gratis e-books lenen en luisterboeken downloaden. Dat doe je op de online Bibliotheek: de online variant van je eigen vertrouwde bieb.

Meer weten